luni, 27 august 2012
Tipuri de miere
O privire generala asupra diversitatii mierii
Există mai multe criterii după care ar fi relevantă clasificarea mierii. Care sunt categoriile de miere de albine? Care sunt aspectele importante care conteaza intradevar din punct de vedere calitativ ?
Astfel putem clasifica mierea de albine măsurand concentratia de apă din ea. Acest parametru ne poate ajuta foarte usor sa prezicem cat timp va putea fi conservata mierea respectiva , precum si zona de provenienta a acesteia. De exemplu, mierea cu o concentratie de apa mai mica de 16 % provine din zone cu precipitatii neinsemnate.
Apoi, foarte cunoscută este impartirea mierii pe plantele de provenientă. Cele mai răspandite tipuri in acest sens sunt: mierea de floarea soarelui ,mierea poliflora sau de mai, mierea de salcam, mierea de mană etc. Asta se poate observa foarte usor pe rafturile din supermarket sau magazin.
Mai există si alte tipuri de miere care nu fac parte din categoriile de mai sus. De exemplu ne putem gandi la faptul că tot miere produc si bondarii , viespile sau alte bazaitoare care de obicei sunt salbatice. Putem lua in considerare si culoarea mierii , de la albui-crem pana la portocaliu cu diferite niveluri de transparenta. Si, de ce sa nu vorbim si despre miere naturala (100% ecologica), naturala dar cu diferite tratamente folosite pt plante sau albine, si miere contrafacuta (aici amintim cunoscutul "MADE IN CHINA").
1. Despre categorii de miere cu diferite concentratii de apa
In functie de gradul de ariditate a zonei in care este stupina de albine, mierea produsa de acestea are concentratii de apa mai mari sau mai mici. In Romania acest indice este intre 14 si 22 %. In zonele de ses, cu precipitatii mai mici are o valoarea medie de 15-16%. Pe cand in zonele de munte cu precipitatii abundente mierea risca sa aiba concentratii chiar prea mari daca nu se urmareste recoltarea ei din stupi cand este destul de coapta si cand se intampla sa fie vreo 2 zile insorit. Deci mierea de la munte este buna daca are o concentratie de apa mai mica de aproximativ 20%. Daca are mai mult de 25% apa exista un risc foarte mare sa se fermenteze intr-un timp relativ scurt si chiar sa se compromita de tot.
2. Tipuri de miere din diversitatea florei mediului
Sunt locatii pentru stupina in care flora este 90% de la aceeasi specie. Pe o suprafata de cel putin 5 km de stupina exista doar o specie de planta melifera. De exemplu daca stupina este pusa intro ferma de floarea soarelui, o suprafata mare de lucerna, sau o padure de salcam la ses, atunci albinele vor produce miere doar din acele flori aflate pe o raza de cel mult 5-6 km de stupina. De aici au aparut atatea varietati de miere. O sa fac mai jos o clasificare din aces punct de vedere.
Miere de floarea soarelui -la campie (in S-ul si SE-ul Romaniei)
Miere de salcam -la campie si podis
Miere poliflora(de mai) -cam toate zonele de relief
Miere de rapita -la campie si podis
Miere de tei -zone de deal si podis
Miere de Mana- zone de deal si munte
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
RăspundețiȘtergeremiere naturala
Bine ati venit la Miere Sibiu magazin online de produse apicole, Cumpără miere naturala online la cel mai bun preț. Va oferim urmatoarele produse apicole de calitate miere de salcam, miere padure, miere poliflora si amestecuri apicole pentru diverse afectiuni.
https://mieresibiu.ro/