Caramele Delicioase
Ingrediente
250 g de unt (fără substituții)500 g de miere
500 ml smântână
50 g zahăr brun
1 plic zahăr vanilat
Se pot adăuga migdale tocate fin, dacă se dorește.
Preparare
Acoperiți fundul si
pereții unei tăvi cu folie de plastic. Se topește untul într-o cratiță mare la
foc mediu-mare . Se adaugă mierea, smântâna și zahărul brun, se amestecă
bine. Gatiti la foc mediu-mare până când amestecul ajunge sa fiarba, amestecand
frecvent. Reduceti focul la mediu și se continuă fierberea, aproximativ 45 de
minute. Luați de pe foc cratița și adăugați plicul de zahăr vanilat apoi se
toarnă în tava pregatita. Se lasă să se răcească complet în frigider înainte de
a tăia caramelele cu cuțit foarte ascuțit. Caramele vor fi moi, la temperatura
camerei și tari dacă sunt păstrate în frigider.Batoane cu Multe Seminte
Ingrediente:
200 grame miere
50 grame zahar
225 grame seminte susan
200 grame seminte de floarea-soarelui,
migdale tocate
cateva stafide
cateva picaturi ulei de masline
un praf de sare
Preparare:
Punem mierea intr-o cratita si o topim usor. Adaugam zaharul si amestecam incet pana ajunge la punctul de fierbere, cand adaugam susanul, migdalele, floarea soarelui si stafidele. Continuam sa tinem pe flacara, amestecand constant, pana cand amestecul se ingroasa.
Se toarnă acest amestec gros pe hartie de copt unsa cu ulei de masline si se niveleaza. Lasam sa se raceasca putin inainte de a taia in bucati, apoi lasam sa se raceasca complet inainte de servire. Ideal este sa-l consumam a doua zi.
Baclava
Ingrediente:
250 - 300 gr foi de placinta
150 gr margarina
250 gr miez de nuca
1 lingurita scortisoara
120 gr miere
150 ml apa
1 lingurita esenta vanilie sau rom (ce va place)
Preparare:
Foile se impart in 3 parti egale. Nucile se macina, dupa care se amesteca cu scortisoara.
Nucile se impart si ele in 2 parti egale.
Se topeste bine margarina pana devina lichida (la microunde am topit-o mai repede). Se ia o foaie, se pune in tava se unge cu margarina.
Se pune urmatoarea foaie, se unge si tot asa pana se termina prima treime de foi.
Peste foi se pune jumatatea din nucile macinate amestecate cu scortisoara.
Pastrati pentru suprafata prajiturii foile intregi.
Se aseaza peste nuci foile (a 2 a treime), repetand operatia facuta cu prima treime. Se presara a 2 a jumatate de nuci macinate. Se acopera cu ultima treime foile unse.
Se acopera ca sa nu se usuce si se da la frigider. 30-45 minute.
Se aprinde cuptorul la 350 gr, se coate tava de la frigider si se trece la portionarea baclavalelor (se taie dupa preferinta patrat, romb), se da la cuptor 25 minute pana se rumeneste frumos.
Intre timp facem siropul: amestecam apa cu zaharul si dam la foc mic, dupa ce au dat in fiert adaugam si mierea si mai lasam si cu aceasta pana da intr-un clocot, punem si aroma. Siropul se pune fierbinte peste baclavaua abia scoasa din cuptor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu