joi, 30 august 2012

Cristalizarea Mierii


Ce este mierea Cristalizată?


Mierea, uneori, ia o stare semi-solidă, cunoscută sub numele de miere cristalizată sau granulată. Acest fenomen natural se întâmplă atunci când glucoza, una din cele trei zaharuri principale din miere, se precipită spontan din soluția suprasaturată miere.

Glucoza pierde apă (devenind glucoză monohidrat) și ia forma unui cristal (un corp solid cu o structură precisă și ordonată).
Cristalele formează un grilaj care imobilizează alte componente ale miere într-o suspensie, creând astfel starea de semi-solidă.



De ce apare cristalizarea?



Mierea cristalizează deoarece este o soluție suprasaturată. Această stare suprasaturată apare deoarece există atât de mult zahăr în miere (mai mult de 70%), față de conținutul de apă (de multe ori mai puțin de 20%).Glucoza tinde să se precipite din soluție și modifică soluția la o stare mai stabil saturată.

Forma de glucoză monohidrat poate servi ca semințe sau ca nuclee, care sunt punctele de plecare esențiale pentru formarea de cristale. Alte particule mici, sau chiar bule de aer, pot servi, de asemenea, sub formă de semințe pentru inițierea procesului de cristalizare.

Mulți factori influențează cristalizarea mierii. Unele loturi de miere nu au obiceiul de a cristaliza, în timp ce altele fac acest lucru în termen de câteva zile de extracție.

Tendința mierii de a cristaliza depinde în principal de conținutul de glucoză și nivelul de umiditate.Compoziția generală de miere, care include alte zaharuri decât glucoza si mai mult de 180 de substanțe identificate, cum ar fi minerale, acizi si proteine​​, influențează, de asemenea, procesul de cristalizare. În plus, cristalizarea poate fi stimulată prin orice particule mici de polen, bucati de ceara sau propolis, bule de aer - care sunt prezente natural în miere.

Cum zaharurile din miere influentează procesul de cristalizare al mierii?

Mierea este compusă în primul rând de zaharuri, cele mai importante fiind glucoza și fructoza (în proporții aproape egale).

Deoarece concentrația de zahăr este atât de mare, zaharurile precipită și servesc drept nuclee pentru cristale. Când mierea este încălzită, cristalele de zahăr se redizolvă într-o stare lichidă.


Anumite tipuri de miere cristalizează mai ușor decât altele?



Deși cele mai multe soiuri de miere cristalizează după extragerea, cele care conțin mai puțin de 30% glucoză, cum ar fi mierea de salcâm, rezistă la granulare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu