Ce este mierea Cristalizată?
Mierea, uneori,
ia o stare semi-solidă, cunoscută sub numele de miere cristalizată sau
granulată. Acest fenomen natural se întâmplă atunci când glucoza, una din cele
trei zaharuri principale din miere, se precipită spontan din soluția
suprasaturată miere.
Glucoza pierde apă
(devenind glucoză monohidrat) și ia forma unui cristal (un corp solid cu o structură
precisă și ordonată).
Cristalele
formează un grilaj care imobilizează alte componente ale miere într-o
suspensie, creând astfel starea de semi-solidă.
De ce apare cristalizarea?
Mierea
cristalizează deoarece este o soluție suprasaturată. Această stare
suprasaturată apare deoarece există atât de mult zahăr în miere (mai mult de
70%), față de conținutul de apă (de multe ori mai puțin de 20%).Glucoza tinde
să se precipite din soluție și modifică soluția la o stare mai stabil saturată.
Forma de glucoză
monohidrat poate servi ca semințe sau ca nuclee, care sunt punctele de plecare
esențiale pentru formarea de cristale. Alte particule mici, sau chiar bule de
aer, pot servi, de asemenea, sub formă de semințe pentru inițierea procesului
de cristalizare.
Mulți factori
influențează cristalizarea mierii. Unele loturi de miere nu au obiceiul de a cristaliza,
în timp ce altele fac acest lucru în termen de câteva zile de extracție.
Tendința mierii
de a cristaliza depinde în principal de conținutul de glucoză și nivelul de
umiditate.Compoziția generală de miere, care include alte zaharuri decât
glucoza si mai mult de 180 de substanțe identificate, cum ar fi minerale, acizi
si proteine, influențează, de asemenea, procesul de cristalizare. În plus,
cristalizarea poate fi stimulată prin orice particule mici de polen, bucati de
ceara sau propolis, bule de aer - care sunt prezente natural în miere.
Cum zaharurile
din miere influentează procesul de cristalizare al mierii?
Mierea este
compusă în primul rând de zaharuri, cele mai importante fiind glucoza și
fructoza (în proporții aproape egale).
Deoarece
concentrația de zahăr este atât de mare, zaharurile precipită și servesc drept
nuclee pentru cristale. Când mierea este încălzită, cristalele de zahăr se
redizolvă într-o stare lichidă.
Anumite tipuri de miere cristalizează mai ușor decât altele?
Deși cele mai
multe soiuri de miere cristalizează după extragerea, cele care conțin mai puțin
de 30% glucoză, cum ar fi mierea de salcâm, rezistă la granulare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu